Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ(στο Β΄ ΚΑΠΗ Πτολεμαΐδας): Αθόρυβη μα ουσιαστική κοινωνική προσφορά


J122626-koinonikofarmakeio
Τουλάχιστον 65 οικογένειες και 150 άτομα βρίσκουν εδώ και δύο χρόνια πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στο Κοινωνικό Ιατρείο Πτολεμαΐδας, το θεσμό που γεννήθηκε στη χώρα μας στις αρχές του 2012 λόγω της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου που έστειλαν χιλιάδες κόσμο στην ανεργία και ως εκ τούτου έμειναν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ήταν Μάρτης του 2012 όταν ξεκίνησε λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Πτολεμαΐδας στο Β΄ ΚΑΠΗ Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης, με την ενεργό στήριξη του Δήμου Εορδαίας.
«Στην αρχή ο κόσμος που προσέρχονταν ήταν ελάχιστος», δηλώνει η πιο παλιά εθελόντρια του Κοινωνικού Ιατρείου, η Κοινωνική Λειτουργός Γλυκερία Παπαδοπούλου, καθώς όπως λέει «ελάχιστοι τολμούσαν στην αρχή, λόγω αξιοπρέπειας, να επιζητήσουν τις υπηρεσίες του». Όμως «δύο χρόνια σχεδόν μετά η ένταση της κρίσης και η ανεργία ανάγκασε πολύ κόσμο, κυρίως μακροχρόνια ανέργους, να περάσουν τις πόρτες του και να ζητήσουν τις υπηρεσίες των γιατρών οι οποίοι παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους», σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου. Επισήμανε μάλιστα ότι ενώ στην αρχή τα άτομα που προσέρχονταν στο Κοινωνικό Ιατρείο ήταν ανασφάλιστοι Ρομά και αλλοδαποί, όταν λόγω ανεργίας άρχισαν να πληθαίνουν οι ανασφάλιστοι άρχισε να μεγαλώνει και η προσέλευση στο Κοινωνικό Ιατρείο και από ημεδαπούς.
Εξήγησε δε ότι η επιτροπή που λειτουργεί στο Κοινωνικό Ιατρείο εξετάζει τα δικαιολογητικά που προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι και χορηγεί κάρτα σε ανασφάλιστους ή σε όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά τους ταμεία και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ούτε πρόνοια, ενώ σε περίπτωση που είναι κάτω των 29 ετών παραπέμπονται για πρωτοβάθμια περίθαλψη στο ΙΚΑ, ενώ κάποιοι άλλοι παραπέμπονται σε κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής ή στο γραφείο εθελοντισμού του Δήμου Εορδαίας.
Από το περασμένο καλοκαίρι μάλιστα με πρωτοβουλία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης και της νεοσύστατης Οδοντιατρικής Εταιρείας Πτολεμαΐδας συστήθηκε και Κοινωνικό Οδοντιατρείο Πτολεμαΐδας, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Κοινωνικού Ιατρείου και στο οποίο παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες περί τους 20 οδοντιάτρους της πόλης.
Πρόβλημα ωστόσο, όπως σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου, εξακολουθεί να υπάρχει με όσους χρήζουν εργαστηριακών εξετάσεων π.χ. μικροβιολογικές εξετάσεις ή ακτινολογικό έλεγχο κλπ. ή όταν χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, καθώς η δομή αυτή αφορά αποκλειστικά την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.
«Ουσιαστική» χαρακτηρίζει την μέχρι σήμερα λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου, νευρολόγος Ηλίας Σαουλίδης, κάνοντας μάλιστα μνεία στην προθυμία των συναδέλφων του (παθολόγων, παιδιάτρων, γυναικολόγων κλπ.) οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Ιατρείο, αλλά και σε φαρμακοποιούς της πόλης οι οποίοι χορηγούν δωρεάν φάρμακα για δικαιούχους του Κοινωνικού Ιατρείου, καθώς, αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή φαρμακοποιών οι οποίοι συνδράμουν σταθερά στη χορήγηση φαρμάκων για τις ανάγκες όσων χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής. Κατά καιρούς εξάλλου σχετική πρωτοβουλία ανέλαβαν και φορείς της περιοχής για τη συγκέντρωση φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών του Κοινωνικού Ιατρείου του δήμου Εορδαίας.
Ο κ. Σαουλίδης υπενθύμισε εξάλλου ότι συνεχίζεται η συγκέντρωση φαρμάκων από τους πολίτες. Κάλεσε μάλιστα όσους έχουν φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον και δεν έχουν λήξει, να τα προσκομίζουν στα ΚΑΠΗ του Δήμου Εορδαίας, είτε στα Αγροτικά Ιατρεία, ακόμα και στα φαρμακεία της πόλης, προσφέροντάς τα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και συνέστησε «να μην πετάμε φάρμακα, ιδιαίτερα σήμερα που κάποιοι τα έχουν ανάγκη.»
Τη σημαντική κοινωνική προσφορά του Κοινωνικού Ιατρείου εξήρε με δήλωσή της στον «Π» και η πρόεδρος του ΝΠΔΔ του Δήμου Εορδαίας ΚΟΙΠΠΑΠ, Θεοπίστη Κρυσταλλίδου. «Στη δύσκολη εποχή που ζούμε η λειτουργία δομών όπως το Κοινωνικό Ιατρείο διασφαλίζουν υγειονομική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, μακροχρόνια ανέργους και γενικότερα αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγεία και είναι γενικότερα αποκλεισμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.» Εξέφρασε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους όσους προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, αν και όπως σημείωσε, κατά καιρούς- όπως τώρα με τις προσλήψεις που έγινα με τα 5μηνα κοινωφελούς εργασίας ο Δήμος Εορδαίας διαθέτει προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές κ.α.) για την κάλυψη των αναγκών του Κοινωνικού Ιατρείου και αντίστοιχων κοινωνικών δομών.
Όσοι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Ιατρείου μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 24630-28339 ή να προσέρχονται για να ενημερωθούν από την κοινωνική λειτουργό του Β΄ ΚΑΠΗ Πτολεμαΐδας για τα έγγραφα που πρέπει να καταθέσουν.
Επί τη ευκαιρία μάλιστα η Κοινωνική Λειτουργός Γ. Παπαδοπούλου έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι: «όποιος έχει πραγματική ανάγκη για πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη δεν πρέπει να διστάζει και να ντρέπεται να προσέλθει στο Κοινωνικό Ιατρείο. Δεν είναι θέμα αξιοπρέπειας, καθώς σήμερα με την έκρηξη της ανεργίας είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανέργων που δεν έχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δε είναι ντροπή να είναι κανείς άνεργος. Μη διστάζετε η υγεία είναι δικαίωμά σας.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ


 http://e-ptolemeos.gr/?p=58311#ixzz2q1q2MZNa