Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

“Απόσταγμα ψυχής’’ το βιβλίο “ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟΥ ΠΑΡΕΛΕΙΠΟΜΕΝΑ’’ του Αρχιμανδρίτου π. Νικηφόρου Μανάδη

nikif19 (12)
«Ιερή πανδαισία και μυσταγωγία» χαρακτήρισε την σημαντική στιγμή της παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο «ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟΥ ΠΑΡΕΛΕΙΠΟΜΕΝΑ», του Αρχιερατικού Επιτρόπου Εορδαίας πατρός Νικηφόρου Μανάδη, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, που πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο από κόσμο Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Κοζάνης.
Υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κοζάνης π. Δημήτριος Χαρισίου έδωσε το λόγο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο, στον Δήμαρχο Σερβίων – Βελβεντού Βασίλη Κωνσταντόπουλο και στον Αντιδήμαρχο Κοζάνης Ιωάννη Παπαγεωργίου, οι οποίοι στον χαιρετισμό τους εξήραν το συγγραφικό έργο του Πατρός Νικηφόρου και το νέο του πόνημα.
Στην παρουσίαση του βιβλίου την θεολογική προσέγγιση έκανε ο Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Μύρου, ενώ η φαρμακοποιός Έλλη Λαμπρέτσα συγκίνησε τους παρισταμένους με την παραστατικότητα και γλαφυρότητά της, στην προσπάθεια της ν’ αναδείξει το γλωσσικό ιδίωμα και τα λαογραφικά στοιχεία και έθιμα που πραγματεύεται το βιβλίο.
Με εμβόλιμες παρεμβάσεις και αναφορές στα σημαντικότερα κεφάλαια του έργου ο Δικηγόρος Ιωάννης Κούσης, έδωσε έναν άλλο χαρακτήρα στον συντονισμό της παρουσίασης.
Εμφανώς συγκινημένος ο Συγγραφέας παίρνοντας το λόγο, ευχαρίστησε όλους, όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση του έργο και ιδιαίτερα την μητέρα του πρεσβυτέρα κυρία Αφροδίτη η οποία ήταν το βασικό πρόσωπο που του έδωσε την έμπνευση και βοήθησε με τις αυθεντικές αφηγήσεις της στην ολοκλήρωση του βιβλίου και δικαίως θεωρείται συν-συγγραφέας του πονήματος.
«Αυτό το βιβλίο είναι Ιστορία, είναι ταυτότητα, είναι ιδιοπροσωπεία όχι μόνο της μικρής περιοχής, που πραγματεύεται αλλά όλη της Ελλάδας καθώς μας δίνει το μεγαλείο του Έλληνα και τη γενναιότητα της ψυχής του» τόνισε σε δήλωσή του στον ‘’Π’’ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ.κ.Παύλος.
Τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον συγγραφέα και προς όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του πνευματικού αυτού έργου, εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος, ενώ δεν έκρυψε την υπερηφάνεια του για τον Αρχιερατικό Επίτροπο Εορδαίας που υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο και επί πολλά χρόνια την περιοχή επιτελώντας θεάρεστο έργο.
Στο τέλος της εκδήλωσης η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, που ήταν παρούσα, συνεχάρη τον π. Νικηφόρο, ευχόμενη να συνεχίσει το θεάρεστο πνευματικό του έργο.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο Θεοφυλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος Λεμεσού Κύπρου κ.κ. Νικόλαος, σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος, Αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι άλλων φορέων και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.
Καλοσυνάτος, ακούραστος και πολυγραφότατος ο αγαπητός σε όλους μας πατήρ Νικηφόρος είτε ως Αρχιερατικός Επίτροπος Εορδαίας, είτε ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, είναι πάντα ‘’παρών’’ διακονώντας το ποίμνιό του με υπομονή και δικαιοσύνη, ενώ με το πλούσιο συγγραφικό του έργο άφησε πολλές παρακαταθήκες στις νεώτερες γενιές της Εορδαίας «σώζοντας» την ιστορία της και την παράδοση.
Τον ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για όσα μας προσέφερε και συνεχίζει…
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ
nikif19 (17) nikif19 (15) nikif19 (9) nikif19 (6)