Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των 3 Σοβιετικών στρατιωτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του Μεσόβουνου τέλεσαν η τοπική κοινότητα και ο Δήμος Εορδαίας



Χοροστατούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Εορδαίας Νικηφόρου Μανάδη και παρουσία της Δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των τριών στρατιωτών (Αλεξέι, Αντρέι και Ρούμπιν) του σοβιετικού στρατού, που έπεσαν στις γραμμές της Ελληνικής Αντίστασης κατά των Φασιστών (23/4/1944).
Στην επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκε στο σημείο της θυσίας, όπου ο Δήμος Εορδαίας και η τοπική κοινότητα έστησαν το μνημείο πεσόντων, παραβρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι του χωριού, αποδίδοντας φόρο τιμής στους ήρωες στρατιώτες, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας Αλεξέι Ποπόφ, τον Στρατιωτικό Ακόλουθο, τη Δήμαρχο Εορδαίας και τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Δημήτρη Τσιαΐδη.
«Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους στρατιώτες, που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας και να θυμηθούμε όλα τα αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας» τόνισε ο Ρώσος Πρόξενος προσθέτοντας ότι οι νέοι πρέπει να πάρουν ένα μεγάλο μάθημα από τα γεγονότα εκείνα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, ώστε ποτέ ξανά να μην υπάρξει “τρίτο λάθος”.
«Εκ μέρους του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στις τοπικές αρχές και στους κατοίκους, που τιμούν τους σοβιετικούς στρατιώτες, οι οποίοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν γι’ αυτό τον τόπο» επεσήμανε ο κ. Ποπόφ.



Ιστορική και συμβολική χαρακτήρισε τη στιγμή, ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, τονίζοντας ότι μας θυμίζει τα εκατοντάδες θύματα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, που έπληξε την ανθρωπότητα, ενώ στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρέπει ποτέ να συμβούν ανάλογα γεγονότα με ολοκαυτώματα στα μαρτυρικά χωριά.
Για το Μνημείο Πεσόντων επεσήμανε ο κ. Σιδηρόπουλος ότι αποτελεί σύμβολο ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών, που σφυρηλατεί και χαράσσει μία κοινή πορεία κατά του Φασισμού.
Ακολούθησε προσκύνημα στο Μνημείο του τόπου θυσίας των κατοίκων του Μεσόβουνου.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥhttp://e-ptolemeos.gr/

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΡΙΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ