ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Σύσκεψη φορέων Δυτικής Μακεδονίας, διοργάνωσε την Τετάρτη το μεσημέρι  η ΠΕΔ για το φλέγον ζήτημα της ανεργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καλώντας όλους τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου αυτές να τεθούν υπόψη της κεντρικής εξουσίας. Στη συνάντηση το «παρών» έδωσαν όλοι οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων, των εργατικών κέντρων, του ΟΑΕΔ κ.α. φορέων, ώστε να υπάρξει σε πρώτο επίπεδο η καταγραφή της ανεργίας και από πλευράς επιμελητηρίων την καταγραφή του προβλήματος από πλευράς τους και την κατάθεση των προτάσεών τους.
«Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, αντιλαμβανόμενη το μεγάλο πρόβλημα της ΔΜ, όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη ανεργία, θεώρησε απαραίτητο να ωθήσει τα πράγματα , συντονίζοντας κάποιες ενέργειες που θα βοηθήσουν στην ενημέρωση, την καταγραφή προτάσεων για τη μείωση  της ανεργίας «, είπε αναφερόμενη στη σύσκεψη  η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Παρασκευή Βρυζίδου
Οι προτάσεις αυτές αν συντονιστούν θα φέρουν αποτέλεσμα, τουλάχιστον για την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα, τόνισε η κ. Βρυζίδου, λέγοντας επίσης πως στο πλευρό της πρωτοβουλίας αυτής είναι και η Περιφέρεια , η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως τόνισε, ενημερώνοντας για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με 10-20.000 μέσω ενός προγράμματος. Τα εργατικά κέντρα επεσήμαναν ότι ο ΟΑΕΔ είναι ένας λόγος που δεν βγαίνουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ στο επιχειρηματικό κομμάτι το Οικονομικό Επιμελητήριο έθεσε σαν πρόβλημα το φορολογικό σύστημα που απωθεί τις επιχειρήσεις. Οι δήμοι και η περιφέρεια θα πάρουν τις απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα, όπως τόνισε η κ. Βρυζίδου, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος, με τη στήριξη των επιμελητηρίων, ώστε » να έρθουν περισσότερα χρήματα στην περιοχή και να εξασφαλιστούν περισσότερες θέσεις εργασίας».  Επίσης, στη σύσκεψη συμμετείχαν και το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο, ως πυλώνες ανάπτυξης, επισημαίνοντας τι πρέπει να γίνει ώστε τα δύο ιδρύματα να εκπληρώσουν το σκοπό για τον οποίο υπάρχουν.

Μετά από δύο μήνες θα ακολουθήσει εκ νέου το επόμενο βήμα της σύσκεψης, ώστε να προχωρήσουν οι προτάσεις και να έρθουν πραγματικές θέσεις πάταξης της ανεργίας, με γνώμονα την ανάπτυξη, όπως τόνισε η κ. Βρυζίδου. Αρχικά, πρέπει να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας της ΔΕΗ και επίσης, να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας.
 Οι προτάσεις των φορέων
Από την πλευρά του το ΤΕΕ/ΤΔΜ μέσω του εκπροσώπου του Δημήτρη Μαυροματίδη, ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει , προτάσσοντας τα ζητήματα του πλασματικού ΑΕΠ, της Πτολεμαΐδας 5 και των συνεργείων που πρέπει να εργαστούν εκεί, της ergasia kozani και τη σύζευξη που πρέπει να υπάρχει με τον ΟΑΕΔ. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μανώλης Καρακάσης αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανεργίας είπε ότι μαστίζει την περιοχή από παλιά, λέγοντας πως η επιχειρηματικότητα μπορεί να λύσει την ανεργία, λέγοντας επί μέρους θέματα πως την υπερφορολόγηση, των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών  που θα ξεκινήσουν από 1/1/2017. Σε αυτά προστίθεται η γραφειοκρατία στο δημόσιο, η ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Ανάπτυξης και Εμπορίου Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος,μετέφερε την άποψη της περιφερειακής αρχής πως η ανεργία θα παταχθεί μέσα από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και εργαλεία τα επιμελητήρια, το ΕΤΕΑΑΝ ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις  για να αναπτυχθούν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας Αναστάσιος Τσιλφίδης είπε πως οι δήμοι το κάθε ευρώ που πρέπει να ξοδεύουν θα πρέπει να είναι για την εργασία . Για την περιοχή, έθιξε το θέμα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, την ανάγκη αξιοποίησης της τηλεθέρμανσης και του πρωτογενούς τομέας και την ανάπτυξη πέρα του φυσικού πόρου. Τις δικές του προτάσεις κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΤΔΜ Θεόδωρος Σιόγκας για το θέμα της ανεργίας του κλάδου του, προτάσσοντας την ανάγκη συντονισμένης δράσης όλων των φορέων, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, μέσα και από τις απαιτούμενες πολιτικές πρωτοβουλίες. Για μια πολύ σημαντική προσπάθεια που στόχο έχει να πατάξει την κυκλική ανεργία ανεπαρκούς ζήτησης και χαμηλή προσφορά, έκανε λόγο ο Τάσος Σιδηρόπουλος από την ΑΝΚΟ, προτείνοντας την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης στην περιοχή για τη μεταλιγνιτική περίοδο και τη γενικότερη ανάπτυξη στην περιοχή. Ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα εργασίας Δημήτρης Μαρκόπουλος είπε πως πρέπει να γίνουν αλλαγές, προτείνοντας τη σύσταση παρατηρητηρίου απασχόλησης και καταγραφή των θέσεων εργασίας και των αναγκών της περιφέρειας. Η πρόταση που θα καταρτιστεί θα γίνει μια πρόταση για ολοκληρωμένη παρέμβαση προς την κεντρική εξουσία. Την ανάγκη να γίνει συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων πρόταξε η πρόεδρος του ΤΕΙ Νίκος Ασημόπουλος, λέγοντας πως τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να συμβάλουν και με την παροχή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού υψηλού επιπέδου. Επίσης, είπε πως είναι ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στις υπάρχουσες επιχειρήσεις, λέγοντας πως τα προγράμματα κατάρτισης δεν βοηθούν. Τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το πανεπιστήμιο τόνισε από την πλευρά του ο Πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης, ώστε να πάμε προς την κοινωνία της γνώσης. Πρέπει, όπως είπε, να δοθεί έμφαση για την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα, ώστε να αξιοποιηθούν προγράμματα, πόροι και ερευνητικά καινοτόμα προγράμματα.

https://www.youtube.com/watch?v=z98CuDECO2s
Β.Σ.  http://www.prlogos.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%AF/