Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Παρότρυνση του Κράτους και των αρμόδιων φορέων για δράσεις, για την επίλυση της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία, στη 2η συνάντηση φορέων, με πρωτοβουλία της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.


https://www.youtube.com/watch?v=iGUdz3K-xmc

ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας: Θλιβερό πρωταθλητισμό στην ανεργία έχει η περιοχή μας – Tι ειπώθηκε στην 2η σύσκεψη για το φλέγον ζήτημα της ανεργίας (Βίντεο & Φωτογραφίες)

H 2η σύσκεψη για ζήτημα της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 16 Ιουνίου στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΕΔ. Πρόκειται για πρωτοβουλία της ΠΕΔ για το φλέγον ζήτημα της ανεργίας που αφορά μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, με το ενδεχόμενο πώλησης λιγνιτικών μονάδων να παραμένει ανοιχτό. 
Η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ κα Π. Βρυζίδου σημείωσε πως: «Η Περιφέρεια θα βοηθήσει με χρηματοδοτικά προγράμματα (ήδη με τη χρηματοδότηση της ΔΕΗ από τον πόρο, θα «ανοίξει» τους επόμενους δυο μήνες χρηματοδοτικό πρόγραμμα για επιχειρήσεις. Πρέπει όμως να γίνουν επενδύσεις, ώστε να εξασφαλιστούν μεγάλα ποσοστά θέσεων εργασιών. Το κράτος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες στο θέμα της ΔΕΗ για να ξέρουμε τι θα γίνει με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας». Από την πλευρά της η οικονομολόγος-υπεύθυνη του τμήματος ανάπτυξης επιχειρηματικότητας στην ΑΝΚΟ , κα Λιάνα Παπατέρπου παρουσίασε προγράμματα του ΕΣΠΑ θέλοντας όπως είπε «να δημιουργήσει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας».
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο προϊστάμενος του ΟΑΕΔ Κοζάνης κ. Κ. Κυτίδης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Α. Τουρλιδάκης, εκπρόσωποι της ΑΝΚΟ, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου κ. Μ. Καλαϊτζόπουλος, αλλά και Δήμαρχοι και φορείς της περιοχής.
Θανάσης Τέγος 
Πηγή: http://kozan.gr/archives/45087

Νέα σύσκεψη της ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας για τη αρνητική πρωτιά στην ανεργία

Το Πανεπιστήμιο οδηγός των επιχειρήσεων για βιώσιμη ανάπτυξη
Εδώ και έξι μήνες η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας ξεδιπλώνει με συντεταγμένο τρόπο το μείζον θέμα της ανεργίας με την θλιβερή πρωτιά της περιοχής μας καλώντας σε σύσκεψη αυτήν την φορά την ΑΝΚΟ και το Πανεπιστήμιο για να διατυπώσουν τις θέσεις τους.
Η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ κα Βίκυ Βρυζίδου αναφέρθηκε στη νέα σύσκεψη με τους φορείς για να δούμε τι έχουμε σήμερα και ποιο το επόμενο βήμα. Είπε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο αγροτικός τομέας είναι μια διέξοδος για τους νέους , αλλά πρέπει να γίνουν κι επενδύσεις με το κράτος πρωταγωνιστή.
Αναφορά έκανε και στις ραγδαίες εξελίξεις στη ΔΕΗ λέγοντας ότι η ΠΕΔ θα είναι συναγωνίστρια για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας της επιχείρησης. Χρήσιμο συμπέρασμα της σύσκεψης η θέση του Πανεπιστήμιου να δίνει προτάσεις στους επιχειρηματίες για να έχουν βιώσιμη ανάπτυξη και να παράγουν καινοτόμα προϊόντα.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αντώνης Τουρλιδάκης ανάφερε ότι διαμορφώνονται πολιτικές και ιδέες που θα βοηθήσουν στο θέμα της ανεργίας χωρίς εύκολες λύσεις. «Προσπαθούμε να συντηρήσουμε τη λειτουργία μας» δήλωσε, λέγοντας ότι « ολοκληρώσαμε τη μελέτη για την κλαδική επιχειρηματικότητα, συνεχίζονται τα μαθήματα επιχειρηματικότητας στο Δήμο Κοζάνης και επιμέρους στοχευμένες δράσεις για αλλαγή νοοτροπίας και κατεύθυνσης». Τόνισε την ανάγκη επένδυσης στην γνώση και σε θέσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για να μην γίνουμε Κίνα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Ένας επενδυτής θα έρθει εδώ για φτηνές θέσεις εργασίας. Αυτό θέλουμε;» διερωτήθηκε επισημαίνοντας στο δήμαρχο Σερβίων –Βελβεντού ότι τα προβλήματα δεν θα αντιμετωπιστούν με μελέτες με το Μετσόβιο».
Η Λιάνα Παπατέρπου, υπεύθυνη του τμήματος ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας της ΑΝΚΟ και του Ευρωπαϊκού Δικτύου που στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως η πρώτη πύλη για του νέους ανθρώπους που αναζητούν λύση για την προσωπική τους ζωή αναφέρθηκε στην πολύτιμη εμπειρία που μπορεί να προσφέρει η ΑΝΚΟ στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αποτύπωση του προβλήματος. «Τι φταίει που για τόσα χρόνια κάνει αυτόν τον θλιβερό πρωταθλητισμό στην ανεργία; Τι εργαλεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κονδύλια ;Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα όργανα, οι οποίοι συντεταγμένα ώστε ο λόγος τους να έχει συνέπεια και συνέχεια;» αναρωτήθηκε η κα Παπατέρπου κάνοντας λόγο και στην αποχή των νέων ανθρώπων σε όλες τις ενημερωτικές εκδηλώσεις για το μείζον θέμα της ανεργίας.
Παρουσίασε εν συντομία τρεις κατηγορίες προγραμμάτων: 1.του ΕΣΠΑ ,με αναφορά στο πρόγραμμα ενίσχυσης των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 2.τις δυνατότητες του αναπτυξιακού νόμου 3. Του ΕΤΕΑΝ και πρωτίστως του ΤΑΔΥΜ που θα τρέξει υπό την ομπρέλα της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας και του ΕΤΕΑΝ ως ένα εύχρηστο και ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις.
Ι.Π.
Συνέντευξη της Αντιπροέδρου της ΠΕΔ Παρασκευής Βρυζίδου
Η συνέντευξη από το 8,25΄ως το 29,10΄.


Απάντηση στην ανεργία θα δώσουν επιχειρηματικότητα και αγροτικός τομέας – Τονίστηκε στη σύσκεψη της ΠΕΔ & φορέων

 
Τη διερεύνηση των δυνατοτήτων απασχόλησης στον ιδιωτικό και στον αγροτικό τομέα, διερεύνησαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ( ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας και οι φορείς της περιοχής, σε ευρεία σύσκεψη για την ανεργία, που διοργάνωσε η πρώτη το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μετά τη  λήξη της σύσκεψης, η οποία να σημειωθεί είναι η δεύτερη μέσα σε ένα εξάμηνο για το μείζον θέμα της περιοχής, η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, Παρασκευή Βρυζίδου, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να γίνει άμεσα μία ημερίδα σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, προκειμένου να παρουσιαστούν αναλυτικά τα προγράμματα που τρέχουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα. Ειδικότερα, η Π. Βρυζίδου τόνισε ότι «η προηγούμενη σύσκεψη ανέδειξε το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, τις δυσκολίες που υπάρχουν για την ανεύρεση θέσεων εργασίας. Μετά την πρώτη συνάντηση υπήρξαν πάρα πολλοί νέοι άνεργοι οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορεί εύκολα σήμερα να βρεθεί θέση εργασίας, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Κάποιοι απ’ αυτούς σκέφτηκαν ότι ένα βήμα είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς επίσης και ο αγροτικός τομέας, για να έχουν κάποιο εισόδημα ή ακόμη και μία επιχείρηση μεταποίησης γύρω από τα αγροτικά».

Πρόσθεσε ότι «στη σημερινή σύσκεψη οργανώσαμε μία ενημέρωση από εκπροσώπους της ΑΝΚΟ, για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην επιχειρηματικότητα και στον αγροτικό τομέα. Μέσα απ’ αυτή τη σύσκεψη δόθηκαν οι άξονες και οι κατευθύνσεις και προέκυψε πιθανότατα η διοργάνωση ημερίδας για λεπτομερή ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Αυτό θα το δούμε στην επόμενη σύσκεψη της ΠΕΔ. Επίσης τέθηκε ένα θέμα ότι η Περιφέρεια θα βοηθήσει και αυτή με τα δικά της χρηματοδοτικά προγράμματα. Μας ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος ότι με την χρηματοδότηση που δίνει η ΔΕΗ από τον Τοπικό Πόρο πρόκειται να ανοίξει τους επόμενους μήνες το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των επαγγελματιών για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις.

Επίσης, τέθηκε το θέμα ότι ιδιωτική πρωτοβουλία πάντα υπήρχε και πάντα υπήρχαν χρηματοδοτικά προγράμματα, πρέπει ωστόσο να γίνουν επενδύσεις και να εξασφαλιστούν μεγάλα ποσοστά θέσεων εργασίας. Αυτές οι επενδύσεις πρέπει να εξασφαλιστούν και να πρωτοστατήσει το κράτος που θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος. Σίγουρα το κράτος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες στο θέμα της ΔΕΗ, βλέπουμε ότι υπάρχει εξέλιξη με την πώληση μονάδων κι’ αυτό δεν ξέρουμε τι θα δημιουργήσει στις θέσεις εργασίας. Η ΠΕΔ τονίζει ότι θα βρεθεί σαν εισηγήτρια και συναγωνίστρια όλων όσων θα αγωνιστούν σ’ αυτή την τοπική κοινωνία για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και να μην μειωθεί η όποια μικρή προοπτική υπήρχε μέχρι και σήμερα.
Η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ τόνισε ακόμη ότι «το Πανεπιστήμιο από τη δική του πλευρά ανέφερε με λεπτομέρειες τι ακριβώς κάνει και πόσο σημαντικές είναι οι συναντήσεις και οι συζητήσεις, ώστε να ενώνουμε τις δυνάμεις για να μπορέσει να γίνει ένα βήμα. Το καλύτερο συμπέρασμα ήτανε ότι θα πρέπει το Πανεπιστήμιο να δίνει προτάσεις στους επιχειρηματίες της περιοχής, για να έχουνε βιώσιμες επιχειρήσεις και να παράγουνε πρότυπα προϊόντα που έχουν ζήτηση στην αγορά».
Από την πλευρά της η Λιάνα Παπατέρπου, οικονομολόγος, υπεύθυνη Τμήματος Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της ΑΝ.ΚΟ. και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης ΜΜΕ,
παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αναφερόμενη ειδικότερα σε τρεις κατηγορίες προγραμμάτων. «Την πιο δημοφιλή που είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι έχουμε και την προκήρυξη του δεύτερου κύκλου που είναι η στήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον. Τις δυνατότητες που δίνει ο αναπτυξιακός νόμος. Επίσης, στάθηκα με έμφαση στα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ, θέλοντας να δημιουργήσω έναν προθάλαμο ενημέρωσης για το δικό μας τοπικό πρόγραμμα το ΠΑΔΥΜ, το οποίο θα «τρέξει» υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του ΕΤΕΑΝ και στο οποίο αισιοδοξούμε ότι θα δημιουργήσουμε ένα πολύ εύχρηστο και ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις της περιοχής».

Σύσκεψη στην ΠΕΔ για την ανεργία
Ενημέρωση για θέματα απασχόλησης στους τομείς της επιχειρηματικότητας και αγροτικής ανάπτυξης,  αλλά και στις συνεργασίες με τους ακαδημαϊκούς φορείς, έγινε την Παρασκευή κατά τη δεύτερη σύσκεψη για την ανεργία στη Δυτική Μακεδονία, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη, εκτός από τους δημάρχους της περιοχής συμμετείχαν  ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Α. Τουρλιδάκης, εκπρόσωποι της ΑΝΚΟ, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Μ. Καλαϊτζόπουλος, ο προϊστάμενος του ΟΑΕΔ Κοζάνης Κ. Κυτίδης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.
Στη σύσκεψη αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας και την απώλεια θέσεων εργασίας. Από την πλευρά της ΑΝΚΟ, η Λ. Παπατέρπου και ο Κ. Μιμίκος  αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που υπάρχουν στην επιχειρηματικότητα και στον αγροτικό τομέα, μέσα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Παράλληλα, έγινε αναφορά στην ανάγκη η Περιφέρεια να βοηθήσει με τα δικά της χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως μέσω του ΤΑΔΥΜ, όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Μ. Καλαϊτζόπουλος. Επίσης, από πλευράς του Πανεπιστημίου επισημάνθηκε η διασύνδεση με την αγορά εργασία και η παραγωγή προτάσεων επιχειρηματικότητας.

ΠΕΔ ΑΝΕΡΓΙΑ
Πηγή: Kozanimedia - TV Top Channel

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΕΔ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ

Πηγή: Flash-TV